БГ

Предпочитани методи на боядисване

Предпочитани методи на боядисване Продукцията на Спартак АД включва метални изделия и индустриални вентилатори. Голяма част от производството е с полагане на висококачествено прахово покритие


Защо това е важно?


Прахово боядисване е процес на финална обработка, боядисване, на метални части и метални изделия. Отличава се съществено от традиционните методи. Прахова боя с желания цвят се пръска върху металната повърхност, която има отрицателен електрически заряд. Самата боя има положителен заряд,

Праховото боядисване е много по-качествено от класическото. Покритието е устойчиво на различни въздействия, поради последващата термична обработка, на която се подлага в етапа на втвърдяване, и поради факта, че може да се нанесе на по-дебел слой. Едновременно с физическата устойчивост, праховото боядисване осигурява и по-добра естетика – запазване на цвета.

За пръв път прахово боядисване е приложено в Северна Америка около 1960.

Все повече компании се насочват към прахово боядисване, за да постигнат висококачествено и трайно покритие, което дава максимален ефект, подобрена ефективност и съответствие с директивите за опазване на околната среда.

Съществуват прахови бои в целия видим и различим спектър.


Прахово покритие


Праховите покрития представляват система от полимерни смоли, комбинирани с втвърдители, пигменти, изравняващи агенти, модификатори на потока и други добавки. Тези съставки се разтопяват, охлаждат се и се смилат на прах, подобен на пудра.

Метод, наречен електростатично нанасяне чрез пръскане (ESD), се използва за нанасяне на праховото покритие върху метална основа.  Използва се пистолет за пръскане, който прилага електростатичен заряд към праховите частици, които след това се привличат към заземената част.

След нанасяне на праховото покритие, частите влизат в пещ за втвърдяване чрез термична обработка. Покритието реагира химически, за да произведе дълги молекулни вериги, което води до висока плътност

Тези молекулярни вериги са много устойчиви на разрушаване. Този тип нанасяне е най-разпространеният метод за нанасяне на прахова боя. Праховите покрития могат да се нанасят и върху неметални основи като пластмаси и влакна от средна плътност (MDF).

Има и други начини за реализация на процеса на прахово боядисване.

За това, колко е важен този завършващ етап за производството на метални изделия, говори и фактът, че през 1981 година е създаден Институт по прахово боядисване, който има представителна функция за индустрията, занимаваща се с прахово боядисване в Северна Америка.
Намерете вентилатор
Избор на вентилатор
Директен избор
Налягане PV(PA)*
Дебит (m3/h)*
Мин. C o
Макс. C o
Отрицателно отклонение
Положително отклонение
Волтаж
Тип вентилатор
Монтаж
Тегло
Описание:
Полетата маркирани с * са задължителни
  m
  m
  m
  m3
  m3/h
  m3/h